Securitate site web WordPress | Mentenanta unui site WordPress

securitate site web

Securitate site web WordPress incepe cu o mentenanta web regulata! Sunt multe lucruri pe care le poti face pentru a proteja site-ul, fiecare task fiind mai important decat altele. In acest articol, vei invata despre doua lucruri simple dar esentiale pe care le poti face pentru a minimiza riscul de a avea probleme si a avea tot timpul vizitatori fericiti.

securitate site web

Securitatea unui site web este de o importanta maxima pentru fiecare proprietar. Site-urile web construite pe platforma WordPress sunt deseori tinta atacurilor hackerilor. Este un adevarat cosmar daca te-ai trezi intr-o zi si ai constata ca site-ul tau a disparut sau a fost infectat cu malware. Acest lucru afecteaza afacerea si poti pierde bani si credibilitate.

Cand vorbim de interactiuni online, increderea este cerinta de baza. In afara de atacurile hackerilor WordPress, daca site-ul tau web nu este functional, poate avea acelasi efect distructiv asupra vizitatorilor tai. Daca numai o parte din site-ul tau web este nefunctional, poate sa dureze zilei sau chiar saptamani pana sa realizezi ca ceva nu e in regula.

Acualizeaza site-ul web in mod regulat

Primul si cel mai important task in securitatea unui site web WordPress este actualizarea in mod regulat.

Un site construit pe platforma WordPress are 3 arii distincte:

  • WordPress Core
  • Teme
  • Module (Pluginuri)

Trebuie sa actualizezi frecvent toate aceste arii. Pentru a evita conflicte posibile intre module, iti recomandam sa faci aceste actualizari in ordinea corecta.

Actualizarea WordPress Core

WordPress Core sau fisierele de baza constau in multe fisiere diferite care construiesc interfata si functionalitatea platformei WordPress.

Cand vorbim de securitate site web WordPress, majoritatea proprietarilor de afaceri nu realizeaza ca fisierele de baza WordPress se schimba si evolueaza continuu. WordPress instaleaza actualizari minore in mod automat si predefinit. Pentru actualizarile majore, trebuie sa initializezi actualizarea in mod manual sau se setezi express modul automat.

Actualizarea WordPress core rareori cauzeaza erori si de aceea iti recomandam sa activezi un auto-update pentru a avea site-ul actualizat de fiecare data cand o versiune noua este disponibila. Fiecare actualizare majora contine fix-uri importante de securitate, care fac diferenta intre atacurile hackerilor.

Actualizarea Temelor WordPress

Pe langa fisierele de baza WordPress, un site web are una sau mai multe teme. O tema este  functionalitatea prin care site-ul tau este diferit de altele. O tema este formata dintr-o colectie de fisiere care modifica interfata grafica fara sa se suprapuna peste software-ul de baza, WordPress core. Tema este elementul care activeaza aspectul si functionalitatea pe partea de frontend – este ceea ce vede vizitatorul.

WordPress vine, predefinit, cu mai multe teme gratuite. Din cauza ca fiecare tema sau modul reprezinta un potential risc de securitate, primul sfat este sa stergi toate temele aditionale pe care nu le folosesti. Site-ul tau web are nevoie de numai una – tema activa. Numai daca tema este alcatuita din parinte si copil, atunci trebuie sa le pastrezi pe amandoua.

Este absolut sigur sa le stergi pe celelalte teme inactive. Daca vei lua decizia sa schimbi tema, o vei putea reinstala inapoi in doua minute.

Actualizarea modulelor si securitate site web WordPress

Modulele WordPress sunt bucati de software care adauga noi functionalitati sau extind alte functionalitati de baza ale site-ului tau web. Modulele WordPress ar trebui sa se integreze perfect cu fisierele de baza WordPress. Din nefericire, nu se intampla intotdeauna asa si ar trebui sa acorzi atentie sporita atunci cand instalezi module noi.

Modulele sunt create de dezvoltatori terti. Uneori, un dezvoltator inceteaza mentenanta unui modul. Acesta devine incompatibil cu noile versiune de WordPress. De asemenea, un modul neactualizat poate cauza erori fatale in site sau poate prezenta un risc ridicat de securitate.

Majoritatea site-urilor web WordPress sufera sunt vulnerabile si penetrate din cauza modulelor neactualizate!

Actualizarea pluginurilor poate fi uneori un task descurajator, mai ales daca sunt foarte multe. Oricum, iti recomandam sa actualizezi cate unul pe rand. Altfel, nu vei stii care modul a cauzat probleme sau a distrus site-ul, in cazul unei actualizari in masa.

Altfel, incearca sa pastrezi un numar mic de module pe care le utilizezi. Poate fi distractiv sa ai functionalitati noi si module care-ti iau ochii, dar consideram ca e mai bine sa eviti instalarea modulelor noi daca nu sunt esentiale. Daca ai module pe care nu le mai folosesti, sterge-le. Chiar si modulele inactive reprezinta un rist de securitate.

Sfat: Inainte sa instalezi o tema sau un modul nou, ar trebui sa verifici mereu daca sunt compatibile cu ultima versiune de WordPress. De asemenea, verifica notele si comentariile di partea altor utilizatori. Daca exista probleme recunoscute, o verificare rapida te salveaza de un esec major.

Securitate site web WordPress: Fa constant o copie de siguranta (backup) a site-ului tau web

Al doilea task crucial pentru securitatea site-ului tau web construit pe platforma WordPress este realizarea de copii de siguranta.

Un backup complet al site-ului consta din:

  • baza de date
  • toate fisierele si directoarele

Cat de des ai nevoie sa faci backup site-ului tau web depinde de frecventa modificarilor. Este ideal sa faci acest lucru zilnic sau macar o data pe saptamana. Pentru site-uri web mai mari, cu mai multi administratori si autori, cea mai buna practica este sa ai backup in timp real.

Daca se intampla ceva cu site-ul tau web, un backup proaspat iti salveaza credibilitatea afacerii. Inseamna diferenta dintre a avea un site web nefunctional sau inaccesibil timp de mai multe zile sau chiar saptamani si repararea acestuia imediat ce ai observat ca ceva este in neregula.

Cum sa faci backup site-ului web

Poti utiliza mai multe sisteme de backup:

  • sistemul de backup oferit de providerul de gazduire
  • backup-uri programate cu ajutorul modulelor de backup
  • backup-uri manuale

Orice sistem alegi, asigura-te ca stochezi fisierele pe calculatorul tau sau in cloud. Daca stochezi fisierele numai in directorul din site-ul tau si este infectat, nu vei putea sa recuperezi fisierele din copia de siguranta si sa iti repari site-ul.

Securitate site web WordPress si serviciul de mentenanta web indev

Daca taskurile de mentenanta web site WordPress te complesesc sau nu vrei sa te ocupi singur de toate, serviciile noastre de mentenanta web sunt aici sa te ajute.

Oferim planuri de mentenanta web care includ tot ce ai nevoie pentru ca site-ul tau web sa fie accesibil si sa functioneze bine tot timpul. Ne ocupam de securitatea site-ului, actualizari frecvente si copii de siguranta programate. Daca ceva nu merge bine, putem sa reparam greseala la o singura apasare de buton.

Afla mai multe despre planurile de mentenanta website.

 

 

Share:
Need a successful project? Let's start working together!