Mentenanta unui website WordPress este extrem de importanta. De fapt, este esential ca site-ul tau construit pe platforma WordPress sa fie sanatos, securizat si optimizat daca vrei sa pastrezi motoarele de cautare si vizitatorii fericiti. Afla tot ce trebuie sa stii despre mentenanta website-urilor WordPress!
Ce se intampla daca neglijezi mentenanta website-ului WordPress?
Daca nu ai grija de mentenanta website-ului tau pentru o perioada mai lunga de timp, vei risca aparitia unor probleme de functionalitate si vulnerabilitate.
Posibilele consecinte majore care pot aparea sunt:
- conflicte in codul sursa care duc la
- probleme de design
- numeroase probleme de functionalitate
- vulnerabilitate impotriva atacurilor hackerilor
- timpi mari de incarcare a paginilor
- pozitii scazute in motoarele de cautare
Motivul numarul 1 pentru care un website construit pe platforma WordPress este spart de hackeri este din cauza codului neactualizat
Structura de baza WordPress este o bucata de software foarte sigura daca ai grija sa faci actualizarile cu regularitate. Chiar daca gaci actualizarile principale de securitate, temele si pluginurile neactualizate prezinta un risc ridicat in securitatea website-ului. Daca o tema sau un plugin nu sunt dezvoltate urmand standardele de scriere a codului WordPress, poate sa afecteze functionarea site-ului.
Inainte sa instalezi un plugin nou, iti recomandam sa verifici intotdeauna urmatoarele aspecte:
- daca pluginul este compatibil cu ultima versiune WordPress (Sperand ca ai instalata pe site-ul tau ultima versiune de WordPress)
- daca exista probleme deja cunoscute
- notele
- recenziile de la alti utilizatori, in special cele negative
Daca descoperi ceva suspicios, iti recomandam sa te indrepti catre un alt plugin.
Actiuni de baza in mentenanta website-ului WordPress
Programeaza backupuri frecvente (copii de siguranta)
Niciodata nu sunt suficient de multe backupuri! Foloseste mai multe sisteme de backup, precum sistemul de backup oferit de providerul tau de gazduire, backupuri automate, si chiar backupuri manuale ocazionale.
Fa backup la tot!
Baza de date, teme, pluginuri si fisiere incarcate.
Stocheaza copiile de siguranta atat pe server cat si in serviciile de stocare in cloud oferite de DropBox sau Box
Actualizeaza versiunea de WordPress, tema si toate pluginurile active
Cea mai importanta actiune de mentenanta website WordPress este actualizarea.
Daca nu te intereseaza ultimele optiuni livrate cu ultima versiune de WordPress, ia in considerare ca fiecare versiune noua vine cu actualizari importante de securitate menite sa imbunatateasca securitatea website-ului tau WordPress.
Evita posibilele conflicte intre tema si pluginuri, si realizeaza actualizarile in ordinea corecta:
- Platforma WordPress. O idee buna este sa activezi auto-update, pentru ca rareori se poate intampla ceva rau cu website-ul tau, si chiar daca apare vreo problema, va indica faptul ca este ceva in neregula cu tema sau cu unul din pluginurile instalate.
- Tema WordPress. Daca folosesti o tema consacrata si sigura, ultima actualizare ar trebui sa functioneze fara probleme pe ultima versiune WordPress. Daca ai nevoie sa faci modificari in fisierele temei, evita sa faci schimbari in fisierele principale utilizand tema copil (child).
- Toate pluginurile. Intotdeauna actualizeaza pluginurile manual, si fa acest lucru pe rand, plugin cu plugin. Daca website-ul da erori in timpul actualizarii, vei stii care plugin a cauzat eroarea.
Foloseste parole complexe si evita utilizarea numelor de utilizator evidente
Niciodata nu utiliza parole precum “12345” sau nume de utilizator comune precum “admin”. Vei ramane surprins cati utlizatori de WordPress fac asta. Din nefericire, hackerii vor exploata asta pentru a instala bucati de cod malicioase (malware) sau sa strice site-ul in vreun fel.
Fii creativ in alegerea numelui de utilizator, si alege parole lungi care includ seturi diferite de caractere!
Dezinstaleaza temele si pluginurile pe care nu le folosesti
WordPress vine cu teme preinstalate. Este usor sa dezinstalezi o tema sau un plugin si sa uiti acest lucru.
Temele si pluginurile WordPress inactive reprezinta un risc de securitate. Sterge absolut tot ce nu folosesti.
Procesarea comentariilor
Respecta-ti cititorii si raspunde cu regularitate comentariilor. Daca nu folosesti comentariile, inchide aceasta functionalitate.
Cand vine vorba de comentarii de tip spam, este bine sa le previi folosing un plugin de calitate precum Akismet.
Mentenanta si optimizarea bazei de date
In timp, baza de date WordPress va acumula multa informatie care nu este absolut necesara si care iti poate incetini semnificativ website-ul.
De cele mai multe ori, oamenii au tendinta sa neglijeze acest task, pe langa faptul ca fiecare secunda salvata la incarcarea site-ului este foarte pretioasa.
Daca nu esti familiar cu MySQL, sau nu-ti place ideea de mentenanta manuala a bazei de date, poti folosi intotdeauna un plugin.
Monitorizeaza sanatatea website-ului si securitatea
Foloseste informatiile din Google Analytics si Google Search Console pentru a fi la zi cu performanta si sanatatea website-ului tau.
Ia in calcul urmatoarele:
-
- timpul de incarcare
- link-urile nefunctionale
- compatibilitatea cu browserul si dispozitivele
- formularele si functionalitatea de navigare
- erorile 404
indev – Misiunea noastra
Daca esti depasit/a de actiunile de mentenanta a website-ului WordPress sau pur si simplu nu iti doresti sa fii omul orchestra care le face pe toate, noi te putem ajuta!
Prin serviciul nostru de mentenanta website WordPress avem grija ca site-ul tau sa fie mereu securizat si actualizat la ultimele versiuni iar utilizatorii tai sa se bucure de cea mai buna experienta posibila. Contacteaza-ne si spune-ne cum te putem ajuta.